Lindsay Hyman – „Prověřte svou hlavu aneb buďte ve hře dřív než se dotknete vody“

04.08.2011 16:24

 

Záběr, záběr, nádech, záběr, záběr, nádech. A sakra, asi jsem se pořádně nerozplaval! Nádech! Kde je bójka? Vůbec ji nevidím. Nádech! Panebože, jak je to ještě daleko? Nádech! Mám v depu připravené všechno, co potřebuju? Nádech! A kolo je v první, nebo až ve druhé řadě zleva …? Nádech!“

Připadá vám tento monolog povědomý? Pokud se váš myšlenkový proces při plavání odehrává podle popsaného scénáře, pravděpodobně jste se neřídili „předzávodním seznamem“. Možná vám něco takového bude připadat legrační a zbytečné, ale podle autora článku seznam slouží jako pojistka vašeho klidu před závodem. Umožní vám soustředit se jen na to jediné důležité: být rychlý. Předzávodní seznam je v podstatě něco na způsob logistické pomůcky, která zahrnuje nejen seznam materiálních věcí nutných pro závod, ale také přehled potřebných doplňků výživy a stručný scénář práce v depu.

Seznam může mít písemnou formu, těm zkušenějším bude možná stačit chvilka zamyšlení k  vytvoření jeho virtuální podoby a uložení si ho do paměti. Každopádně alespoň jednou si zkuste vytvořit seznam písemný. Stručný návod přinášíme zde: nejdříve si sepište všechny pomůcky, které k závodu nezbytně potřebujete: neopren, dres, plavecké brýle, čepičku, cyklistické tretry, běžecké boty, láhev na pití, výživové doplňky, závodní číslo, apod. Pak si sepište seznam dalších i třeba nedůležitých věcí, které by se mohly před nebo po závodě hodit, jako třeba věci na převlečení či léky proti bolesti. Takový seznam může být docela obsáhlý a oceníte ho jak před závodem, kdy si podle něj zkontrolujete, zda sebou máte vše potřebné, ale i po závodě, kdy se zase podle něj můžete jednoduše přesvědčit, zda se všemi svými věcmi také místo závodu opouštíte. Určitě už jste si někdy všimli, jak často zbude pořadatelům po skončení závodu pestrá hromádka opuštěných věcí obsahující vše možné od plaveckých brýlí přes neopreny až po cyklistické přilby.

Dospělým a zkušeným závodníkům opravdu může sepisování seznamu připadat jako naprosto zbytečné přidělávání si starostí. Pro mladší kategorie a zejména začínající závodníky, kteří navíc objíždějí závody bez doprovodu starostlivých rodičů myslících na všechno, by psaný seznam mohl být přínosem alespoň pro začátek sezóny. Dle rady autora článku by však jeden seznam na celou sezónu stačit neměl. Naopak doporučuje udělat si na každý závod vždy nový seznam, protože každý závod může být něčím specifický – někde jsou v závodě dvě depa, takže potřebujete dvě tašky na uložení věcí, někde je výběh z vody do depa tak dlouhý, že potřebujete zvlášť boty na přezutí atd.

 

Tipy pro práci v depu

V depu si uložte kolo a všechny věci a pak si nasucho vyzkoušejte výběh z vody ke kolu a od kola ven z depa. Po výběhu z vody může být problém najít svoje kolo. Za prvé se vám může trochu motat hlava (pokud jste se při plavání neflákali) a za druhé plné depo vypadá jinak než poloprázdné. Pokud cestu depem absolvujete nanečisto před závodem, věřte, že pak svoje místo najdete mnohem snadněji a navíc se vám nestane, že budete s kolem v ruce bloudit po depu, hledat výběh a ztrácet drahocenné vteřiny.

 

Připravit – pozor – start

Při plavání nemyslete na to, jak dlouhá je celá trať a kolik vám ještě zbývá do konce, ale zkuste se soustředit na jednotlivé úseky mezi bójkami. Jako by cílem byla právě ta bójka před vámi. Zdolávání kratších úseků, i když jich je několik, pomáhá hlavně psychicky.

Blížíte-li se k cíli, plavte, dokud se ruce nedotknou dna. Ve vodě se dá běžet, máte-li ji zhruba po kolena. Do té doby je rychlejší plavání nebo delfíní skoky. Jakmile se dostanete z vody, začněte svlékat neopren až do pasu. Poté už máte obě ruce volné a můžete si sundat čepičku a brýle. V ten moment už byste pomalu měli být poblíž svého kola v depu (pokud tedy není depo abnormálně daleko). Na místě v depu zpomalte, uklidněte se a svlékněte neopren. Další postup už záleží na vás – přilba, brýle, boty. Pokud se řídíte svým „předzávodním seznamem“, víte zcela přesně, jaký další krok bude během práce v depu v následovat. Není třeba se stresovat a plýtvat energií, naopak můžete využít psychické pohody plynoucí z toho, že přesně znáte jednotlivé položky svého seznamu a víte, že nic nechybí a vše najdete tam, kde to potřebujete. Můžete myslet jen a jen na svůj výkon a než se nadějete, proběhnete cílovou bránou.

 

Volně přeloženo z Triathlete magazínu č. 10/06. Přeložila a upravila Lenka Kučerová