Příprava na závod – rozcvičení

10.08.2011 20:06

 

Příprava na závod – rozcvičení

Paul Huddle a Roch Frey

 

Každý závodník už jistě za dobu své praxe zjistil, jaký způsob rozcvičení před závodem mu přesně sedí. Přesto zde pro inspiraci uvádíme tip na rozcvičení před závodem na sprint či olympijské trati.

Na místo závodu se doporučuje přijet alespoň hodinu a čtvrt před závodem. Pak by měl být postup následující:

1:15 do startu: Zaregistrujte se, nechte se popsat a pak si najděte místo v depu. Na místě nechte alespoň část věcí, aby bylo dalším závodníkům jasné, že místo je už obsazené.

1:00 do startu: Zkontrolujte kolo, dofoukněte a vyražte na 15 – 20 minutové rozjetí. Stačí volné tempo nebo můžete zařadit dva až tři minutové rychlé úseky s dvou až tříminutovým vyjetím. Rozjetí také může posloužit k „odskočení si“ někde v klidu. Je to určitě lepší než stát chvilku před startem ve frontě nervózních závodníků. Až budete ukládat kolo do depa, zkontrolujte, zda máte přehozeno na lehčí převod. Obzvlášť je-li začátek tratě do kopce, je nutné na nastavení správných převodů pamatovat. Uvědomte si, že budete pravděpodobně vyjíždět v balíku a každé vaše zaváhání či dokonce pád může ohrozit závodníky jedoucí za vámi. Pokud si nejste jisti správným převodem, vyzkoušejte si výjezd z depa nanečisto nebo raději zvolte o stupeň lehčí převod než ten, který se vám zdá dostatečný.

40 minut do startu: Uložte kolo na místo a vyražte na 10 – 20 minutový běh. Opět volně, max. s 2 až 3 rychlejšími úseky (s délkou do 30 sekund) a alespoň dvouminutovými pauzami. Pamatujte, že se jen zahříváte, to hlavní vás teprve čeká. Nezapomínejte na protažení.

25 minut do startu: Vraťte se do depa, uložte si běžecké boty na místo a zkontrolujte, zda je vše tam, kde být má (tretry, helma, brýle, výživa, …). Pak začněte s oblékáním neoprenu. Prohoďte pár slov s ostatními závodníky a získejte informace o možných úskalích tratí, nebezpečných místech a jiné užitečné rady.

20 minut do startu: Dojděte na místo startu oblečení v neoprenu, s brýlemi, čepičkou a nasazeným závodním chipem (je-li čas měřen chipovou technologií). Máte-li možnost, 15 minut před startem se rozplavte, stačí 5 minut volně se 2 až 3 zrychleními (10 sekund), aby si ruce zvykly. Ve vodě ale buďte pořád ve střehu a poslouchejte pokyny pořadatelů, ať nepropásnete rozpravu. Při rozpravě pečlivě poslouchejte a není-li vám něco jasné, nebojte se zeptat. Vyvarujte se začátečnických chyb jako je právě nepozornost při rozpravě a následné pobíhání po depu a hledání východu s ponižujícími doprovodnými výkřiky „kudy?“, „kudy?“.

 

Toto je jeden z mnoha způsobů správného rozcvičení před závodem. Někdy se stane, že časový plán nevyjde a vy máte daleko méně času než požadovanou hodinu. V žádném případě se nepokoušejte rozcvičení zcela vynechat. Když už nic jiného, alespoň se krátce rozběhejte a protáhněte. Lepší variantou je však naplánovat si vše s příslušnou časovou rezervou. Vyhnete se stresu a pokud vám čas zbude, vyplníte ho přátelským povídáním se svými spolubojovníky

 

Volně přeloženo z Triathlete magazínu . Přeložila a upravila Lenka Kučerová