13_08_13_EPJ MAĎARSKO_článek Romana Pišného

13.08.2013 10:00

TRIATLON

František Linduška reprezentoval v Maďarsku

Závod Evropského poháru juniorů, který proběhl o druhém srpnovém víkendu v maďarském Tiszaujvároši, se neobešel bez české účasti. V soutěži juniorů byl totiž mezi 98 startujícími i triatlet TC Vajgar J. Hradec František Linduška. Jediný český reprezentant na startu si mezi triatlonisty z 21 zemí všech pěti světadílů zapsal finálové umístění.

Velké množství účastníků donutilo pořadatele, aby uskutečnili nejprve semifinálová klání. Ta byla čtyři, ve třech startovalo 24 a v jednom 26 závodníků. Postupový klíč byl docela krutý, z každé kvalifikace šlo do finále vždy 7 nejlepších plus dva s nejrychlejším časem. Jindřichohradecký triatlonista absolvoval hned první semifinále. Půlkilometrový plavecký úsek začal pomalu, ale postupně se polem propracoval dopředu. Z vody vylézal jako druhý se ztrátou 17 vteřin na Maďara Kristófa Anheuera. V dalším průběhu se Linduška držel neustále na čele závodu. Dvanáctikilometrovou jízdu na kole zvládl v pohodě, stejně tak i dva 1600 metrů dlouhé běžecké okruhy. Na nich se nechal dostihnout Švýcarem Adrienem Briffodem a společně bok po boku doběhli do cíle ve stejném čase.

Do finále nakonec šlo kvůli shodnému času 31 závodníků a organizátoři o půl kilometru prodloužili cyklistickou a o 400 metrů běžeckou část. Nesmírně dramatický závod ovšem Linduškovi nevyšel podle představ. Znovu se opozdil na startu, z plaveckého mola šel do vody mezi posledními. Tentokrát ovšem nebyl jeho plavecký progres tak markantní. Po plavecké části byl až 19., na břeh vylezl ve stejný moment opět se Švýcarem Briffodem. Na rozdíl od reprezentanta helvétského kříže ovšem lehce zaostal v depu a pak při vší snaze nedotáhl dvě skupiny uprchlíků. Na kole v čele závodu naháněla čtrnáctičlenná grupa pětici ujíždějících. Všech 19 jezdců se spojilo, spolupracovalo, takže se jejich náskok na ostatní neustále zvyšoval. Běh byl fantastickým vyvrcholením finále, Brit Grant Sheldon v něm dotáhl ztrátu a v tříčlenném finiši zůstal jen za švýcarským juniorem.

„Frantův excelentní semifinálový výkon dával pro finále velké naděje. Pomýšleli jsme na umístění do patnáctky, doufali jsme však ještě výš. Rozhodla už ztráta z plavání, na kole pak jel v zadní části, kde závodníci nespolupracovali. Vydal se ve snaze dotáhnout čelo a síly mu pak chyběly v běhu, kde se ještě propadl o pár míst níže. Zprvu jsme byli zklamaní, ale s odstupem převládla spokojenost s nasbíranými zkušenostmi, které se bohužel v domácích pohárových závodech získat nedají,“ hodnotil Linduškův maďarský start jeho kouč Jan Vaněk. Juniora TC Vajgar letos ještě čeká Evropský pohár v Eton Dorney v sobotu 31. srpna a pak v polovině září mistrovství světa, které se bude konat jen o 30 km východněji, v Londýně.

Konečné pořadí: 1. Adrien Briffod (Švýcarsko) 37:23, 2. Grant Sheldon (V. Británie) +1, 3. István Király +2, 4. Kristóf Anheuer (oba Maďarsko) +9, 5. Morgan Davies (V. Británie) +11, 6. Delian Stateff (Itálie) +12, 7. Miles Burton (V. Británie) +20, 8. Stefan Konrad (Německo) +30, 9. Etamar Alster +37, 10. Ron Lewinsohn (oba Izrael) +43, 24. František Linduška (ČR) +1:53.

Roman Pišný.