14_05_24_IRONKIDS Sankt Pölten 2014

24.05.2014 20:39

V sobotu 24.5. jsme se já a moji sourozenci zúčastnili triatlonového závodu IRONKIDS v rakouském St. Pöltenu. Prestižní závod IRONMAN se konal druhý den. Závodu se mohly zúčastnit děti od čtyř let, které ovšem pouze běžely. Opravdový triatlon čekal na děti od šesti do patnácti let.

První začaly závodit skupiny A, B (ročníky 2008, 2007) s distancemi 25m plavání, 900m kolo a 600m běh. Většina dětí vypadala, že se jim do studené vody opravdu nechce, ale závod dokončily všechny.

Poté startovaly skupiny C, D, E (ročníky 2006, 2005 a 2004). Ve skupině D závodil Hynek.

Jelikož na rozpravu nesměli rodiče, nerozuměl ani slovo. Přesto vystartoval na 50m plavání a z vody vylézal druhý za svým rakouským soupeřem Lorencem Baumgartnerem. Neměl sice silniční kolo jako většina stejně starých rakouských dětí, ale na 1650m dlouhém okruhu žádnou ztrátu nenabral. Jako v každém triatlonu rozhodoval běh, na kterém Hynek dominoval. Do cíle doběhl první s velkým náskokem.

V další vlně jsem startovala já a Kuba. Bylo vedro a čekání na start se zdálo nekonečné. Voda byla studená a všichni jsme se navzájem mlátili. Některé děti plavaly obráceně takže u bójky nastala srážka. Po 75 metrech plavání jsme nasedli na kola a jeli dva okruhy kolem jezera, což obnášelo 3,3 km. Po kole jsem byla druhá s malým odstupem a Kuba dojel společně s dvěma kluky. Závod pro mě skončil vítězstvím a pro Kubu, který běžel se zánětem v patě, čtvrtým místem.

Před vyhlášením jsme obcházeli stánky se sportovní výbavou a okukovali špičková kola.

Pro ironmanské závodníky bylo připravené depo na celé ploše fotbalového hřiště, do kterého se mohlo vejít až 3001 kol. Po obhlídce jsme šli na vyhlášení, které se konalo ve velkém stanu. Každé dítě si přišlo pro Happy Meal, takže stan byl zaplněný. Všichni závodníci dostali po doběhu památeční „finišerskou“ medaili a nanuk. Pro tři nejlepší byly připraveny poháry a věcné ceny.

Organizace závodu byla perfektní. Atmosféra úžasná, všichni fandili povzbuzovali a tleskali. Problém byl, že jsem se ještě nedomluvila a nemohla jsem proto ani poskytnout rozhovor rakouské televizi. Dobře se umístily také děti z ostatních států, například z Itálie, Velké Británie nebo Švédska, které druhý den fandily svým rodičům při hlavním závodě.

   

 

                                                                       Anna Hrdličková

 

   foto: https://tcv.rajce.idnes.cz/14_05_24_St.POLTEN/